ΤΟ ΠΑΛΤΟ

του Nikolai Gogol

Πρεμιέρα 29 Σεπτεμβρίου 2018
Σάββατο και Κυριακή στις 21.15

 
«Όλοι μας ξεπροβάλαμε κάτω από το παλτό του Γκόγκολ».

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Το Politheatro | performingarts παρουσιάζει την παράσταση

'Το Παλτό'

του Nikolai Gogol σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Θοδωρή Γκόγκου. Μια παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Nikolai Gogol, ενός συγγραφέα που θεωρείται πατέρας του χρυσού αιώνα του ρώσικου πεζογραφικού ρεαλισμού. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Πούσκιν.

Ένας υπαλληλάκος είναι ο ήρωας στο κορυφαίο διήγημα του Gogol που δημοσιεύτηκε το 1842. Το δικό του όνειρο: δε λαχταράει μια γυναίκα αλλά ένα πανωφόρι. Σ'αυτό έχουν συγκεντρωθεί όλες του οι επιθυμίες, όλη του η αντίληψη για σπουδαιότητα, κοινωνική επιβολή. Μένει μέρες και νύχτες νηστικός, στερείται το κάθε τι και μαζεύει καπίκι καπίκι την αξία του! Το παλτό θα τον κάνει καλύτερο, πιο σημαντικό στην κοινωνία. Όμως το ίδιο παλτό θα τον στοιχειώσει...

Ο Μπιελίνσκι αναλύει με λαμπρή διορατικότητα και ακράτητο ενθουσιασμό την τέχνη του Gogol, που 'από το τίποτα φτιάχνει το παν': 'Τα διηγήματα του Gogol,τα χαρακτηρίζει η απλότητα του μύθου, το εθνικό τους χρώμα, η ακέρια τους αλήθεια της ζωής, η πρωτοτυπία τους και το κωμικό τους στοιχείο που τα εμψυχώνει, στοιχείο που πάντα νικάει το βαθύ αίσθημα της λύπης και απελπισίας. Όλες αυτές οι ιδιότητες έχουν μια κοινή πηγή: Ο Gogol είναι ποιητής, είναι ένας ποιητής της πραγματικής ζωής!'. Ο Gogol στάθηκε ο πατέρας της ρωσικής πεζογραφίας, σίγουρα 'πρώτος αυτός αντίκρισε με τόλμη και ειλικρίνεια τη ρώσικη πραγματικότητα', σίγουρα λίγοι συγγραφείς έχουν για το λαό τους τόση σημασία όσο εκείνος για την αφυπνιζόμενη Ρωσία.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία - διασκευή: Θοδωρής Γκόγκο
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Φωτογραφίες: Χρήστος Γκλίβας
Σχεδιασμός αφίσας: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Σκηνικά - σχεδιασμός φωτισμών: Θοδωρής Γκόγκος
Μουσική επιμέλεια: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Ερμηνεύει: Θοδωρής Γκόγκος

Ημερομηνίες παραστάσεων:

29-30 Σεπτεμβρίου &
6-7-13-14-20-21-27-28  Οκτωβρίου 2018

Διάρκεια: 60'
Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΕΙ
ΜΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ

της Μαριτίνας Πάσσαρη 


Πρεμιέρα 5 Μαρτίου 2018
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00


Αυτή τη φορά η Μαριτίνα Πάσσαρη εμπνέεται από τον γυναικείο κόσμο της βραβευμένης με Νόμπελ το 2013 καναδής συγγραφέως -την αποκαλούν Τσέχωφ του Καναδά- Άλις Μονρό και τον εμπλουτίζει με την ευαισθησία του ρομαντικού Άγγλου ποιητή Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ, την ποπ κουλτούρα των Μπητλς και την ελευθερία του καλλιτέχνη του 20ου αιώνα Πάμπλο Πικάσο.

Με βασικό θέμα τη φιλία και τον έρωτα με πρωταρχικό δίλημμα την αναζήτηση της ελευθερίας ή της ευτυχίας, η παράσταση είναι μια σχεδόν κινηματογραφική αφήγηση στη σκηνή της ζωής τριών προσώπων. Ενός νεαρού ζευγαριού που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα σε μια λασπωμένη φάρμα στην εξοχή του Καναδά και της πιο μορφωμένης ώριμης γειτόνισάς τους, που έχασε πρόσφατα τον σύζυγό της κι επιστρέφει από ένα παρηγορητικό ταξίδι στην Ελλάδα.

Το ελληνικό καλοκαίρι και η βροχή, η αγροτική ζωή και η ποίηση, οι λαϊκές μπαλάντες και η ποπ μουσική, η ανδρική σιγουριά και η γυναικεία αμφιβολία, η ωριμότητα και η νεανική ορμή δημιουργούν τον καμβά των συναισθημάτων.

Τελικά ποιο συναίσθημα είναι ο "Καναδάς" και ποιο το "καλοκαιρι σε ελληνικό νησί";

Συντελεστές:

Σύλληψη- δραματουργία -σκηνοθεσία: Μαριτίνα Πάσσαρη
Σκηνικά- κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
Επιμέλεια μουσικής και ήχων: Νίκος Σαββάτης
Φωτισμοί: Αργύρης Θέος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κόκου
Φωτογραφίες πρόβας: Μαρίλη Ζάρκου

Παίζουν:

Μαριλένα Γερμανού
Τάσος Κορκός
Μαριτίνα Πάσσαρη


Ό,ΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ

του Jonathan Baillie

Πρεμιέρα: 12 Φεβρουαρίου 2018
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
και από 10 Μαρτίου 
Σάββατο στις 21.00
και Κυριακή στις 19.00


Μια κοινή ιστορία μέσα από τις αφηγήσεις τριών προσώπων μας δίνει την ευκαιρία να αναρωτηθούμε για το δίκαιο και το άδικο του καθενός. Για τις αξίες της κοινωνίας μας σήμερα και το πόσο έχουν αμβλυνθεί. Ο άνεργος, ο κατ'επιλογή υπάλληλος και η γυναίκα που κάποτε είχε όραμα να προσφέρει και κοινωνικό έργο μαζί με τη δουλειά της,η νοσοκόμα, μέσα από συμπτώσεις καταλήγουν σε μια αναμέτρηση η οποία αφήνει με διαφορετικό τρόπο τα σημάδια της στον καθένα. Κοινά σημεία και των τριών είναι η μοναξιά, ο φόβος και η ανάγκη να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Με ποιό τρόπο όμως τα διεκδικεί καθένας από αυτούς; Και τελικά υπάρχει κάτι που να απομένει σήμερα ή όχι;

Ο συγγραφέας παρατηρεί και αφηγείται μέσα από τα μάτια των ηρώων του τη ζωή και τα διλήμματα, τις ατυχίες και τις πτώσεις -συναισθηματικές και κοινωνικές- των ανθρώπων. Το έργο του Bailie σχολιάζει την πτώση των αξιών αλλά και το φόβο που είναι ευδιάκριτος γύρω μας, καθώς μια απλή πράξη καλής πρόθεσης μπορεί να πυροδοτήσει έναν εφιάλτη.

Το έργο γράφτηκε το 2012 από τον Ιρλανδό συγγραφέα Jonathan Bailie και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Άρτεμις Ορφανίδου
Σκηνοθεσία: Μάριος Παϊτάρης
Σκηνικός χώρος: Aργύρης Ραλλιάς
Επιμέλεια κίνησης : Χρήστος Στα Μαρία
Πρωτότυπη μουσική: Κλειτία Κοκαλάρι
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Ζέρβας
Φωτογραφίες: Βασίλης Τασιόπουλος
Προβολή και Επικοινωνία: Ιωάννα Κουλοχέρη

Παίζουν:
Γιάννης Βλάχος
Χριστιάνα Πανοπούλου
Γιώργος Τσιάλος 


ΦΟΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΦΙΛΙΑΣ

της ομάδας CITRA

Πρεμιέρα: 7 Φεβρουαρίου 2018
Τετάρτη στις 21.00


Πρόκειται για ένα έργο που προέκυψε μετά από εκτενή έρευνα. Η σύλληψη και η ιδέα είναι της ομάδας CITRA, το κείμενο είναι γραμμένο από την Κατερίνα Λιόντη και την Γεωργία Σοφού και η επιμέλεια κειμένου ανήκει στην Κατερίνα Λιόντη.
Το θέμα του έργου σχετίζεται με την απομόνωση του ανθρώπου ,σ' ένα άχρονο περιβάλλον. Μέσα σε μία αχρονία, τρία κορίτσια από την παιδική ηλικία μέχρι και την ηλικία λίγο πριν των τριάντα, μέσα από τις τέσσερις φάσεις (παιδική, εφηβική, μεταεφηβική, ενήλικη) ανακαλύπτουν τα θέλω τους και τις ανάγκες τους , εξαρτώμενες όμως πάντα από τον άλλο. Πάντα χρειάζονται κάτι παραπάνω χωρίς όμως να ευχαριστιούνται πραγματικά, γιατί πάντα δεν δείχνουν τις πραγματικές τους ανάγκες. Τις αντιλαμβανόμαστε ως μοναχικές φιγούρες που εν τέλη ξεπερνούν και το στάδιο της εξάρτισης. Τα δύο κορίτσια, η Φοίβη και η Βίλμα μεγαλώνουν σε οικοτροφείο, σε αντίθεση με την Χλόη που μεγαλώνει σ' ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον. Το έργο είναι μια μαύρη κωμωδία. Με πολύ χιούμορ ,σαρκαστική διάθεση και αυθορμητισμό διακρίνεται η τραγικότητα της κάθε κατάστασης. Ένας φόνος είναι το επισφράγισμα του έργου.


Συντελεστές

Σύλληψη: Ομάδα CITRA
Συγγραφή: Κατερίνα Λιόντη - Γεωργία Σοφού
Σκηνοθεσία: Άννα-Μαρία Παναγιωτοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Λιόντη
Σκηνικά-κοστούμια: Ομάδα CITRA
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Πρωτότυπη μουσική: Γεωργία Σοφού
Φωτογραφίες: Έρση Δρόσου
Δημόσιες σχέσεις & επικοινωνία:
Χρύσα Ματσαγκάνη, Κωνσταντίνος Πλατής

Παίζουν:
Γεωργία Σοφού
Δανάη Παρασκευοπούλου
Κατερίνα Λιόντη


Κ Β Α Ν Τ Α

της Χριστίνας Χριστοφή 

Πρεμιέρα 13 Ιανουαρίου 2018
Σάββατο στις 19.00


Μια ηθοποιός προετοιμάστηκε για να παρουσιάσει έναν θεατρικό μονόλογο, την «Πιο Δυνατή» του Στρίντμπεργκ, αλλά λίγο πριν αρχίσει η παράσταση ξεχνάει τα λόγια της.

Είχε προετοιμαστεί πολύ γι' αυτό το έργο. Ήθελε αυτή η μέρα να είναι η μέρα της. Η μέρα που θα ξεδίπλωνε στους θεατές τα υποκριτικά της ταλέντα. Θα τους έδειχνε πώς μπορεί να μεταπηδήσει από το ένα συναίσθημα στο άλλο, πώς μπορεί να γεμίσει με δάκρυα τα μάτια της. Με αυτό τον μονόλογο ήθελε να μπει στο στερέωμα των γνωστών ηθοποιών.
Αλλά σήμερα ξέχασε τα λόγια της. Κάτι συνέβη και κανένας ρόλος δεν είναι σήμερα αρκετός.

Μόνο μία ατάκα θυμάται: «Κάθεσαι εκεί και μόνο που με κοιτάς τραβάς από μέσα μου όλες αυτές τις σκέψεις που νόμιζα πεθαμένες.» Αλλά μία ατάκα δεν φτάνει. Οι θεατές χρειάζονται και άλλες. Χωρίς ατάκες εξάλλου πώς να παίξεις τον ρόλο σου; Και χωρίς ρόλο δεν υπάρχουν θεατές. Και χωρίς θεατές δεν υπάρχει χειροκρότημα.

«Τέλεια!» αναφωνεί η Κβάντα. «Ίσως οι πιο δυνατές ατάκες δεν χρειάζονται το χειροκρότημα. Χρειάζονται μόνο τη σιωπή.»


Συντελεστές:

Κείμενο/παρουσίαση: Χριστίνα Χριστοφή
Συμμετέχει ο Βαγγέλης Κουντουριώτης

Ενδυματολόγος: Άννα Ζώτου

Σύμβουλοι δραματουργίας:
Ανδρονίκη Μαστοράκη
Kate Adams

Φωτισμοί: Στηβ Μαργαρίτης

Φωτογραφίες: Δήμητρα Σταθοπούλου

.............................................................................................................................................................

ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ...

της Αντιγόνης Πανταζή

Πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου 2017
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00


Μία γυναίκα ξεκινάει τη διαδρομή της προς την αποδοχή του εαυτού μέσα από μια σειρά συνεδριών ή αποφυγής τους. Σύμμαχος και αντίπαλος ο εαυτός της.

Μια οργανική παράσταση με δύο ηθοποιούς ή ένα πρόσωπο που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του αντιμετωπίζοντας το τραγελαφικό της ζωής. Η σχέση με τον εαυτό, με τον Άλλο, με τον ψυχοθεραπευτή, με τον έρωτα, με την παιδική ηλικία, με τις ματαιώσεις και τα τραύματα μπορεί να είναι μία μάχη, πολλές φορές άνιση, μπορεί να είναι κι ένας χορός. Γιατί έτσι είναι η ζωή. Και είναι εντάξει...

Συντελεστές

Θεατρικό έργο: Αντιγόνη Πανταζή
Σκηνική σύνθεση/ερμηνεία: Αντιγόνη Πανταζή, Χριστίνα Χριστοφή
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτογραφίες: Δημήτρης Λαζάρου

.............................................................................................................................................................

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

της Ελένης Κωστοπούλου

Πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου 2017 
Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

   (ολοκληρώθηκε ο κύκλος των παραστάσεων)


Τρία αδέρφια, ο Τζόνι, ο Μπραντ και ο Τζο. Σε ένα σπίτι. Ο μπαμπάς έχει φύγει, προσωρινά είπε. Ο μεγαλύτερος αδερφός, ο Τζόνι, πρέπει τώρα να τους φροντίζει. Πρέπει να φροντίζει να υπάρχει πάντα γάλα στο σπίτι, γιατί όσο υπάρχει γάλα υπάρχει ασφάλεια. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να βγαίνει κανένας έξω, γιατί έξω είναι επικίνδυνα, έτσι λέει ο μπαμπάς, έξω δεν είμαστε ασφαλείς, έτσι λέει ο μπαμπάς. Όσο κάνουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα, είμαστε ασφαλείς και μπορούμε να σκεφτόμαστε το μέλλον, ένα μέλλον που θα είναι ίδιο με το παρελθόν. Ο μπαμπάς όμως δεν επιστρέφει, ο χρόνος περνάει, το γάλα τελειώνει και η αμφιβολία γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Τελικά, πόσο μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι τίποτα δεν συμβαίνει;

Σε μια παράσταση μεταξύ ρεαλισμού και αλληγορίας, το ατμοσφαιρικό έργο της Ελένης Κωστοπούλου θέτει ερωτήματα και προτείνει απαντήσεις. Ίσως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και ίσως χρειάζεται να θέλουμε να δούμε για να... δούμε.

Συντελεστές:
Θεατρικό έργο: Ελένη Κωστοπούλου
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χριστοφή
Παίζουν:
Τζόνι - Βαγγέλης Κουντουριώτης
Τζο - Θοδωρής Κασαπίδης
Μπραντ - Αντώνης Γιαννούλης

Φωτογραφίες: Hlias KostΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΛΗΣΤΗ
ή ΟΙ ΔΡΑΚΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΚΡΙΕΣ ΟΥΡΕΣ
της Θεώνης Δέδε

Πρεμιέρα 13 Νοεμβρίου 2017
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
(ολοκληρώθηκε ο κύκλος παραστάσεων) 


Ένα πάρκο. Ένας ληστής.Ένας χρόνος που μπορεί να είναι χαμένος, κλεμμένος ή παλιό χρόνος. Τρεις γυναίκες που τον ακολουθούν. Μια διαπραγμάτευση με το θάνατο και τις απώλειες. Μια μάχη με το θέλω και το μπορώ. Μια παρόρμηση να μαδήσουμε τις μαργαρίτες και να αναφωνήσουμε Ζούμε; Δεν Ζούμε. Μια ιστορία που κινείται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, ανάμεσα στο λόγο και στην απραξία, στο παραμύθι και στην καθημερινότητα. Μια αφήγηση. Μια παράσταση. Μια βόλτα στο πάρκο.  


Συντελεστές:
Κείμενο: Θεώνη Δέδε
Δραματουργική επεξεργασία: Χριστίνα Χριστοφή, Ανδρονίκη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χριστοφή
Παραγωγή: ΜΠΙΠ
Παίζουν: Αγγελική Καραγκούνη, Μαρία Κατσαρού, Νεφέλη Χρυσοβέργη

Φωτογραφίες: Δήμητρα Σταθοπούλου 


Η ΤΕΛΕΤΗ

του Παύλου Μάτεσι

Πρεμιέρα 27 Φεβρουαρίου 2017
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

(ολοκληρώθηκε ο κύκλος των παραστάσεων)

Εφτά γυναίκες + (1) συγκεντρώνονται στο σπίτι της μόλις αποδημήσασας θείας. Διακαής τους πόθος είναι να οργανωθεί μία μεγαλοπρεπής Τελετή που θα χαραχτεί στη μνήμη των καλεσμένων. Απολύτως αναγκαία για την επιτυχία της «πένθιμης σουαρέ» είναι η συμμόρφωση με το καθιερωμένο πρωτόκολλο.

Οι θλιμμένες εξαδέλφες παραλύουν από το βάρος της προετοιμασίας. Τα ανυπέρβλητα προβλήματα και τα κωμικά ευτράπελα διαδέχονται το ένα το άλλο. Κι αυτό που αναδύεται με κάθε ευκαιρία είναι εκείνο που θα ήθελαν να «θάψουν» μια για πάντα.

Ο Π. Μάτεσις έγραψε την «Τελετή» το 1966 και την αναθεώρησε κάποια χρόνια αργότερα. Εμείς επιλέξαμε να την τοποθετήσουμε στο 1975, στην απαρχή του κόσμου μέσα στον οποίο μεγαλώσαμε. Έναν κόσμο όπου η εικόνα και η εντύπωση πρωταγωνιστούν, ο καθωσπρεπισμός κυριαρχεί, η σοβαροφάνεια δε λείπει, οι συμμαχίες αλλάζουν ανάλογα με την ανάγκη της στιγμής. Έναν κόσμο του οποίου οι ήρωες μιλούν με κλισέ και στερεότυπα, ζητούν να υπάρξουν μέσα από την επίδειξη, ενώ καθετί ουσιαστικό το παραβλέπουν ή το αποσιωπούν.

Με σουρεαλιστική διάθεση και χιούμορ οι οχτώ ηθοποιοί της παράστασης ζωντανεύουν το ήδη γκροτέσκο ύφος του κειμένου: ακραίους συναισθηματισμούς και υπερβολές, χαρακτήρες στα όρια της καρικατούρας. Θα αφηγηθούν μια ελληνική τραγελαφική ιστορία ανθρώπων του χθες, του σήμερα, ενδεχόμενα και του αύριο.

Εννιά νέοι ηθοποιοί δοκιμάζουν να φτιάξουν κάτι μαζί, και το πρώτο ερώτημα που θέτουν είναι πώς λειτουργεί μια ομάδα. Σε μια εποχή θολή και σοβαροφανή, αναζητούν μέσα από το θέατρο τις δικές τους απαντήσεις. Η «Τελετή», μια μαύρη κωμωδία, συμπυκνώνει σχόλια για την εποχή τους και τον τρόπο που επιλέγουν να την αντιμετωπίζουν, με χιούμορ και σαρκασμό.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Στεμίνα Σαπουνά
Σκηνικά / Κοστούμια: Δάφνη Παπαϊωάννου
Video: Γιώργος Μπουγιούκος
Γραφιστικά: Νίκος Ευσταθίου
Παραγωγή: Νομάδες Artcore
Παίζουν:  Έλενα Ζούμπου, Ευδοκία Κελεσσίδη, Αλέξανδρος Μητρόπουλος, Μαρία Μπακέα, Φαίδρα Μπόκαρη, Νικολέττα Σαριδάκη, Βερόνικα Χανδρά, Φοίβη Ψευδού


ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

της Ευτυχίας Γιαννάκη

Πρεμιέρα 19 Δεκεμβρίου 2016
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
(ολοκληρώθηκε ο κύκλος των παραστάσεων) 


Ο Ραφ είναι άνεργος εδώ και καιρό μέχρι που ένας παλιός συμμαθητής του προτείνει να συναντηθούν για μια δουλειά. Με αφορμή αυτή τη συνάντηση στήνεται ένας ασφυκτικός κλοιός γύρω του που τον φέρνει αντιμέτωπο με τον εαυτό του, τις αποτυχίες του, την προσωπική του ζωή, τα λάθη και όσα νομίζει ότι έχει αφήσει πίσω του. Ένα περίστροφο που θα βρεθεί κολλημένο στον κρόταφό του θα του αποκαλύψει ότι ο καθένας είναι εν δυνάμει θύτης και θύμα. Σύντομα θα βρεθεί να παλεύει ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ρόλους και τότε ένας Υπέροχος Πόλεμος θα στηθεί ανάμεσα σε αυτόν και τους γύρω του. Γιατί ένα όπλο μπορεί να σκοτώσει, αλλά μπορεί να χαρίσει κι έναν αξιοπρεπή θάνατο.

Συντελεστές: 
Συγγραφέας: Ευτυχία Γιαννάκη
Σκηνοθεσία: Τάσος Δαρδαγάνης
Παίζουν: Τάσος Δαρδαγάνης, Κώστας Δανίκας, Μάρα Δαρμουσλή, Αντιγόνη Πανταζή


ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

της Χρύσας Σπηλιώτη

Πρεμιέρα 1 Δεκεμβρίου 2016
bar theater
Πέμπτη στις 21.30
(ολοκληρώθηκε ο κύκλος των παραστάσεων)


Δυο γυναίκες που ξεκινάνε την ζωή τους μαζί. Μαθαίνοντας η μια από την άλλη , στηρίζοντας η μια την άλλη διανύουν τον πιο δύσκολο και τον πιο όμορφο δρόμο, αυτόν της ζωής. Πάντα κοντά, σχεδόν σαν ένα, πορεύονται στις όμορφες και στις άσχημες στιγμές τους. Πόσο γερά κρατάει το χέρι η μια της άλλης;

Συντελεστές:
Κείμενο : Χρύσα Σπηλιώτη
Σκηνοθεσία/Ερμηνεία: Λυδία Μπαγεώργου , Κατσαρού Δέσποινα


sMOTHERED

των Κύνθια Βουκουβαλίδου και Μαίρη Λογοθέτη

Πρεμιέρα 20 Νοεμβρίου 2016
Κυριακή στις 19.00
(ολοκληρώθηκε ο κύκλος των παραστάσεων)


Μια παράσταση που θα σας αγαπήσει και θα σας ενοχοποιήσει όσο κανείς... H Ελληνίδα μάνα ως δημιούργημα και δημιουργός της σύγχρονης ψυχοπαθολογίας. Μια παράσταση δύο α-τόμων που τελικά γίνονται κομμάτια. Η ανυπέρβλητη Ελληνίδα μάνα. Μια θεατρική μεταγραφή, πολλών τόμων & τόνων ψυχολογικών θεωριών σε μια απόπειρα κατανόησης γιατί γίναμε έτσι... Ατελείς.

Μια Ψυχολόγος παρουσιάζει την επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της για την Ελληνίδα μάνα, μια Μαρκετίερ χτίζει το ιδανικό προφίλ της Μάνας και δίνει τροφή στις καταναλωτικές συνειδήσεις, απ΄τις οποίες ξεπηδούν οι πάμπολλες, πάμπλουτες ιστορίες όλων μας με αυτήν! Μια ελαφριά παράσταση που πάει παντού -ζακετούλα να πάρετε- αλλά βαριά για να κάτσει στην καρδιά μας. Ελάτε χωρίς τη μαμά σας -αν δεν έχετε, ακόμα καλύτερα -lucky bastards! (ελάτε και με την μάμα σας, αλλά με δική σας ευθύνη...)

Συντελεστές:
Κείμενο: Ομάδα "Ατελείς"
Σκηνοθετική Επιμέλεια/Δραματουργική Επεξεργασία: Κύνθια Βουκουβαλίδου
Μοντάζ Υλικού: Αθανασία Μιχοπούλου
Οργάνωση Παραγωγής:
Δέσποινα Κοντογιάννη
Λογότυπο: Ηλίας Τσαλδάρης
Επιμέλεια Κίνησης: Kέλλυ Καρμοίρη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρίνα Τσελεπή
Παίζουν: Κύνθια Βουκουβαλίδου,
Μαίρη Λογοθέτη


ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ;

του Ανδρέα Στάικου

Πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου 2016
Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

(ολοκληρώθηκε ο κύκλος των παραστάσεων)


Η Ηλέκτρα και η Κλυταιμνήστρα επιστρέφουν για να ξεκαθαρίσουν παλιούς λογαριασμούς. Ένας νεκρός πατέρας, ένας ωραίος εραστής, ένας αρχαίος φόνος, μια μεγαλειώδης εκδίκηση, μια ασίγαστη ζήλια. Η ίδια ιστορία. Ξανά και ξανά. Ή μήπως όχι; Δυο πλανόδιες θεατρίνες, απομεινάρια ενός θιάσου που χάθηκε μέσα στο χρόνο, αστείες, σπαρακτικές και αμετανόητες, αυτοσχεδιάζουν ασταμάτητα πάνω στο ίδιο θέμα αναζητώντας τις τραγικές ηρωίδες.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ζωρζίνα Τζουμάκα
Σκηνικά-κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης
Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννούλη
Trailer: Γιάννης Μπουγιούκας, Θοδωρής Αρμάος
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Τάσος Μπιμπισίδης Παίζουν: Χριστίνα Δενδρινού,
Μαρία Μπρανίδου


ΟΙ ΔΙΩΓΜΕΝΟΙ

του Αντώνη Καλομοιράκη

Πρεμιέρα 16 Νοεμβρίου 2016
Τετάρτη στις 21.00
(ολοκληρώθηκε ο κύκλος των παραστάσεων)

Η θεατρική ομάδα terra incognita παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση του Αντώνη Καλομοιράκη «οι Διωγμένοι». Ένα έργο, που μιλάει για το Β' Παγκόσμιο πόλεμο μέσα από την ιστορία της ζωής δυο γυναικών. Οι δυο αδερφές μιλούν και ζουν την ανθρώπινη απώλεια, τον σωματικό και ψυχικό βασανισμό, περιγράφουν το αίσθημα μιας ολόκληρης εποχής και μας μεταφέρουν στη σύγχρονη πραγματικότητα, στο νέο πόλεμο, στο νέο ψυχικό βασανισμό και την αδυναμία του ανθρώπου να ζήσει και να ορίσει τον εαυτό του.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αντώνης Καλομοιράκης
Μουσική: Arnel Lagen
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Κακώνας
Χορηγός Επικοινωνίας: ispmedia.gr
Παίζουν: Αντώνης Καλομοιράκης
Ηρώ Βερβεράκη, Κωνσταντίνα Αλεφαντινού, Σίλια Ιωακείμ, Γιώργος Σιδεράκης, Όθωνας Φουτσιτζής, Μαίρη Κατσαράκη, Έφη Εγγλεζάκη, Γιάννης Στραπέλης, Μαριάννα Χριστοπούλου


NERVE

του Adam Szymkowicz

Πρεμιέρα 7 Νοεμβρίου 2016
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
(ολοκληρώθηκε ο κύκλος παραστάσεων)


Η Black & White theatre group παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη, το θεατρικό έργο «Nerve» του Αμερικανού συγγραφέα Adam Szymkowicz, στο θέατρο Μπιπ, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Το έργο καταπιάνεται, μεταξύ άλλων, με το επίκαιρο θέμα του online dating. Ο Έλιοτ και η Σούζαν συνομιλούν σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για αρκετό διάστημα και αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να γνωριστούν από κοντά. Κλείνουν το πρώτο τους ραντεβού και η βραδιά τους ξεκινά στην σκοτεινή αίθουσα παρακολουθώντας ένα ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ και συνεχίζεται σε ένα συνοικιακό μπαρ για ένα ποτό. Η ιστορία ξεκινά από την στιγμή που ο Έλιοτ και η Σούζαν μπαίνουν στο μπαρ.

Το έργο του Szymkowicz έχει παρασταθεί σε πολλούς θεατρικούς οργανισμούς εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτείων, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Σκιαγραφεί με διεισδυτικότητα αλλά και με χιούμορ όλους τους κανόνες (;) ενός πρώτου ραντεβού και πως αυτοί μπορούν να ανατραπούν μέσα από λάθος χειρισμούς, λέγοντας και κάνοντας τα λάθος πράγματα στην λάθος στιγμή. Ένα κείμενο βαθιά ανθρώπινο, σύγχρονο, με χαρακτήρες απόλυτα αναγνωρίσιμους, ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας. Πραγματεύεται ζητήματα όπως η έλλειψη συναισθηματικής ευφυίας, η μοναξιά, η ανάγκη για επικοινωνία. Άνθρωποι, έρμαια των νευρώσεων και των συναισθηματικών τους εγκλωβισμών αναζητούν απεγνωσμένα την αποδοχή και την ουσιαστική συντροφικότητα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μάριος Παϊτάρης
Μετάφραση: Θωμάς Βούλγαρης
Εικαστική επιμέλεια : Αγγελίνα Παγώνη
Επιμέλεια κίνησης/Χορογραφίες: Αναστασία Γεωργαλά
Μουσική επιμέλεια/Μίξη ήχου: Dubpunk
Κατασκευή μαριονέτας: Σωκράτης Παππάς
Σχεδιασμός αφίσας/Φωτογραφίες: Βασίλης Τασιόπουλος
Teaser trailer:gcldp / Γιώργος Συμεωνίδης - Άρτεμις Σταθάκου
Παίζουν: Μαριάνθη Κολιάκη, Γιάννης Ρούσσος       Π Α Λ Ι Ο Τ Ε Ρ Ε Σ   Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Ε Ι Σ 

ΦΙΛΟΝΙΚΙΑ

του Pierre de Marivaux


Πρεμιέρα 15 Μαρτίου 2016
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00


Η "Φιλονικία" είναι ένα πείραμα οργανωμένο στην παραμικρή λεπτομέρεια, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο δυο αγόρια και δυο κορίτσια μεγαλώνουν χωριστά, χωρίς να δουν πότε άλλον άνθρωπο. Σήμερα είναι η μέρα που θα αφεθούν ελεύθερα στον έξω κόσμο να συναντηθούν, να ερωτευτούν, να πιστέψουν και να απιστήσουν για πρώτη φορά.

Συντελεστές
ομάδα Myrtherious
Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη
Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Μαρίνα Πανηγυράκη
Κοστούμια/Φωτισμοί: Θέμης Θεοχάρογλου
Σκηνικά: Αντώνης Βασιλάκης
Φωτογραφίες: Αναστασία Λώλα
Σχεδιασμός Μουσική: Nemesis
Επικοινωνία/Δημόσιες Σχέσεις: Μαριάννα Αναστασοπούλου
Παίζουν: Αντώνης Βασιλάκης, Αντώνης Γιαννούλης, Δώρα Παρδάλη, Τζίνα Σταυρουλάκη. 


ΚΙΡΚΗ

του Ανδρέα Φλουράκη


Πρεμιέρα 12 Μαρτίου 2016
Σάββατο στις 22.00


Στην «Κίρκη» ο Ανδρέας Φλουράκης γράφει την ιστορία της συνάντησης ενός Άντρα και μιας Γυναίκας. Ενός Ταξιδιώτη και μιας Μάγισσας. 
Μια συνάντηση που έγινε παλιά, στα πρώτα χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η Γυναίκα ζει μόνη σε ένα έρημο νησί γεμάτο άγρια σκυλιά, κάνει τελετές και διαθέτει τα κατάλληλα υπνωτικά για την αϋπνία. Ο Άντρας έχει μαζί του ένα φορητό πικάπ, βλέπει ενοχλητικά όνειρα και είναι παντρεμένος με μια γυναίκα που τον περιμένει κρατώντας τα μαλλιά της στο ίδιο μήκος για εκείνον.


Ένα ατμοσφαιρικό έργο που συνομιλεί με τους ρομαντικούς και τους ποιητές αλλά και τους κυνικούς και τους ορθολογιστές. Ένα έργο με ρεαλιστικούς διαλόγους, όνειρα και τελετές, μια παραλλαγή της υπερβατικής ψευδαίσθησης του έρωτα τρώγοντας τσιπς και βάφοντας τα νύχια των ποδιών.

Συντελεστές
Θεατρικό έργο: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χριστοφή
Παίζουν: Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Κωσταντής Μιζάρας
Σκηνικά/Ρούχα: Μυρτώ Κοσμοπούλου
Φωτισμοί/Εικαστική επιμέλεια: ΝΟΜΑΔΑ
Φωτογραφίες: Βίκυ Ψυχογιού
Επικοινωνία/Δημόσιες Σχέσεις: Μαριάννα Αναστασοπούλου


CRAVE

της Sarah Kane


Πρεμιέρα 9 Ιανουαρίου 2016
Σάββατο και Κυριακή στις 19.30


Μιλούν για τον έρωτα. Τέσσερις. Μιλούν για την απόγνωση, τη μοναξιά, τις ελπίδες και τους πόθους τους. Σε καμιά στιγμή δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά εάν μονολογούν και πότε απευθύνονται ο ένας στον άλλον. Εάν συναντήθηκαν τυχαία ή έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Εάν είναι πράγματι τέσσερις ή ένα μόνο πρόσωπο. Το «Crave», που σύστησε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ο Λευτέρης Βογιατζής, είναι το πρoτελευταίο έργο της Σάρα Κέιν (1998), που η ίδια επέλεξε να δημοσιοποιήσει με το ψευδώνυμο Marie Kelvedon και όχι με το πραγματικό της όνομα

Ένα ποιητικό κείμενο, στο οποίο οι αφηγήσεις των προσώπων έχουν ως αφετηρία την προσωπική τους αντίληψη για την έννοια της επιθυμίας. To «Crave» της Σάρα Κέιν, με το ακραίο συναισθηματικό περιεχόμενο και την πρωτοποριακή ποιητική φόρμα, δεν έχει σκηνικές οδηγίες.

Συντελεστές
Μετάφραση: K. Αλέξης Αλάτσης
Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου
Κίνηση: Μαριέλα Νέστορα
Μουσική: Λόλεκ
Video και εικαστικά παράστασης: Αλέξανδρος Κακλαμάνος
Σκηνικά, Κοστούμια: Μαρία Ξανθοπουλίδου
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Χαρίτα Αρβανίτη, Θεώνη Δέδε
Φωτογραφίες παράστασης, Αφίσα: Ζωή Μυλωνά
Μακιγιάζ Φωτογράφισης: Δήμητρα Λάσκου
Παίζουν: Μυρτώ Δελημιχάλη, Παναγιώτης Καλαντζής, Ρίτα Λυτού, Γιάννης Παπαδόπουλος


ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΚΟΤΕΣ

του Βασίλη Καλλή


Πρεμιέρα 11 Νοεμβρίου 2015
Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.30


Αφομοιώνοντας στοιχεία από την αριστοφανική κωμωδία και τη σάτιρα των ζώων, ο συγγραφέας δημιουργεί μια σοβαρή και δυστοπική φάρσα, που προβάλλει ξανά τα ζώα ως κατόχους του πολιτικού και φιλοσοφικού λόγου.

Σε μια φάρμα με προβλήματα οικονομικά, oι ιδιοκτήτες αναζητούν λύση. Δύο κότες, μια ηλικιωμένη και μια νέα, καταστρώνουν ένα σχέδιο σωτηρίας. Τελικά, ποιες είναι οι κότες και ποιοι οι άνθρωποι;

Συντελεστές
Θεατρικό έργο: Βασίλης Καλλής
Σκηνοθεσία: Βασίλης Καλλής, Ελεάνα Χατζάκη
Σκηνικά/Κοστούμια: Βασίλης Καλλής
Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: STANI
Βίντεο: Amalia Cardenas
Παίζουν: Ιουλία Κακανά, Βασίλης Καλλής, Αννίτα Μαυρομιχάλη, Ελεάνα Χατζάκη
Φιλική συμμετοχή: Βαγγέλης Κουντουριώτης, Νίκος Παναγιωτίδης, Πέτρα Τσέλιου


ΑΝΑΜΙΣΗΣ ΤΕΝΕΚΕΣ

του Γιάννη Μακριδάκη


Πρεμιέρα 9 Νοεμβρίου 2015
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00


Μια διασκευή για το θέατρο του μυθιστορήματος του Γιάννη Μακριδάκη, «Ανάμισης Ντενεκές».

Η έρευνα για τη θρυλική ζωή του Γιώργη Πέτικα εκατό χρόνια μετά το φόνο μας ταξιδεύει από την Αμερική ως τις απόκρημνες σπηλιές του Πελινναίου, ως τον Ανάμιση Nτενεκέ.

Μια ιστορία που εμπνέεται από την ιστορική μνήμη και τη λαϊκή αφήγηση, δημιουργώντας τη μυθοπλασία. Η ιστορία ενός ανθρώπου, που πέρασε στην παρανομία για ένα έγκλημα πάθους. Ο αφηγητής πλάθει επί σκηνής τους ήρωες και τη δράση τους με μοναδικό του εργαλείο το λόγο.


Συντελεστές
Διασκευή: Μ. Αιγινίτου - Χ. Χαραλάμπους
Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Ερμηνεία: Χάρης Χαραλάμπους
Κοστούμι: Δανάη Ελευσινιώτη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Επιμέλεια Κίνησης: Βαγγέλης Τελώνης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίρις Κανδρή


ΜΑΡΜΑΡΟΥ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΒΡΙΚΟΛΑΚΑΣ

του Ζαχαρία Στουφή


Πρεμιέρα 1 Νοεμβρίου 2015
Κυριακή στις 21.15


Ένας άνδρας συναντά τη Μαρμαρού, τη γυναίκα βρικόλακα και πέφτει στην πλάνη του πιο ανεκπλήρωτου έρωτα, που είναι ο θάνατος. Μέσω της αφήγησης και της μουσικής, οι ηθοποιοί ζωντανεύουν το λαϊκό θρύλο, τον οποίο διέσωσε ο Ζαχαρίας Στουφής. Μια ιστορία για την κωμικοτραγική σχέση του ανθρώπου με το θάνατο.

Συντελεστές
Κείμενο: Ζαχαρίας Στουφής
Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Μουσική: Τάσος Αντωνίου, Σωτήρης Καστάνης
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Επιμέλεια κίνησης: Βασίλης Σκαρμούτσος
Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης
Παίζουν: Τάσος Αντωνίου, Αποστόλης Ψαρρός


ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

του Δημήτρη Κατσιμίρη


Πρεμιέρα 12 Οκτωβρίου 2015
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00


Ένα νεαρό ζευγάρι μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια περιμένει και πάλι παιδί. Ελπίζουν ότι αυτή τη φορά θα κυλήσουν όλα ομαλά. Όμως τα άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν τελευταία στην περιοχή τους, τους γεμίζουν με φόβο. Κλείνονται σπίτι τους για να προστατευθούν, μακριά από όλους. Το κακό όμως ήταν από την αρχή δίπλα τους.

Ο φόβος. Αναπόσταστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Φόβος για το παρελθόν, φόβος για το μέλλον, φόβος για το Τώρα. Φόβος για τους άλλους αλλά και για τον εαυτό μας. Φόβος για τα Πάντα.Ο φόβος είναι ένα φυσικό και φυσιολογικό συναίσθημα που είναι απαραίτητο να υπάρχει για να μας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους. Τι συμβαίνει όμως όταν ο φόβος γίνεται δεύτερη φύση μας και κυριεύει την καθημερινότητα μας; Μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτόν τελικά ή είναι η απαραίτητη άμυνα μας σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας; 

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κατσιμίρης
Παίζουν: Χρυσόθεμις Αμανατίδη, Δημήτρης Κατσιμίρης, Δανιήλ ΟικονομέαςΣΗΜΕΙΟ 0

του Αλέξανδρου Μαυρόγιαννη


Πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου 2015 
Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00


Η νοητή γραμμή που χωρίζει τη Δεξιά με την Αριστερή μεριά, το καλό με το κακό. Τώρα ποια μεριά είναι τι, δεν έχει καμία σημασία. Το σημαντικό είναι ποια μεριά ασκεί αυτή τη στιγμή περισσότερη... «γοητεία», ποια είναι ο πόλος έλξης. Σ' αυτή τη μεριά μπαίνει και το φίλτρο προστασίας και η έλευση οφείλει να γίνεται με τις πρέπουσες διαδικασίες. Όσο για την άλλη, δε μας ενδιαφέρει.

Η θεατρική ομάδα nebula παρουσιάζει τη σπονδυλωτή κοινωνικοπολιτική σάτιρα του βραβευμένου νέου θεατρικού συγγραφέα Αλ. Μαυρόγιαννη «Σημείο Μηδέν» στο ΜΠΙΠ.

Συντελεστές
Κείμενο / Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) : Γιάννης Βλαχογιάννης, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Μαρία Κατσαρού, Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης, Νίκη Μαυροειδή και ο Λορέντζος Φραγκούλης
Βοηθός Σκηνοθέτη / Διεύθυνση Παραγωγής : Μαρία Μπαζίμα
Αrt Direction : Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης
Σκηνικά / Κοστούμια : Ομάδα nebula
Ηair Styling: Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος
Φωτογράφος : Oltjon Lipe
Graphic Designer: Γιώργος Κωστάκης
Μουσική Eπιμέλεια : Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης
Φωτισμοί / Ήχος : Χριστόφορος Τρούσας


ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
των Χριστίνα Χριστοφή και Ανδρονίκη Μαστοράκη


Πρεμιέρα 4 Μαΐου 2015
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00


Πριν λίγα χρόνια είχαμε πιο πολλά, χρήματα, αυτοκίνητα, σπίτια, καινούρια ρούχα... Πριν λίγα χρόνια, το τείχος του Βερολίνου έπεσε, τα σύνορα άνοιξαν, τα διαβατήρια καταργήθηκαν, ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε... Τι χαρά! Τώρα τα σύνορα κλείνουν, τα σπίτια τα παίρνουν οι τράπεζες, τα αυτοκίνητα πάνε για απόσυρση, και ο πόλεμος έγινε θερμός και απλώνεται παντού. Επ! Τι φταίει; Τι άλλαξε; Μην ανησυχεί κανείς! Υπάρχει επιστημονική εξήγηση!

Η γη χάνει τη βαρύτητά της και όλα όσα είχαμε συνηθίσει δίπλα μας απλά χάνονται στο σύμπαν. Μέχρι να χαθούμε κι εμείς. Σε μια στιγμή, ξαφνικά! Παφ!

Η παράσταση "Μια Μαύρη Τρύπα στο Κέντρο της Κυψέλης" είναι μια α-σόβαρη παράσταση. Συστήνοντας ένα "πρόχειρο" θέατρο που βασίζεται στο κείμενο, τους ηθοποιούς, την ενέργεια, τον αυθορμητισμό και την ειρωνεία, η Μαύρη Τρύπα είναι μια αστεία και σκοτεινή παράσταση που βγάζει τη γλώσσα στη σοβαροφάνεια και σε εμάς τους ανθρώπους γενικότερα.

Συντελεστές
Θεατρικό έργο: Ανδρονίκη Μαστοράκη,
Χριστίνα Χριστοφή
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χριστοφή
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):
Τάσος Φόης, Μαρία Κακούρου, Νεφέλη Χρυσοβέργη, Σωτήρης Βενέτης


ΜΟΛΛΥ ΜΠΛΟΥΜ
του James Joyce


Πρεμιέρα 24 Φεβρουαρίου 2015
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 


Η θεατρική ομάδα «ΚΥΚΛΟΣ ΓΡΑΦΗΣ» παρουσιάζει τo θεατρικό μονόλογο «ΜΟΛΛΥ ΜΠΛΟΥΜ», απόσπασμα από το 18ο κεφάλαιο του έργου «Οδυσσέας» του Ιρλανδού συγγραφέα James Joyce σε επιλογή, μετάφραση κειμένου και σκηνοθεσία της Μαρίνας Η. Σπανάκη.

Αλλά ποια είναι στ' αλήθεια η Μόλλυ; Είναι η γυναίκα εκείνη με τσαγανό που με τον εσωτερικό μονόλογό της κάνει να μιλήσουν διά του στόματός της όλες οι γυναίκες; Είναι εκείνη που ποθεί, που ονειρεύεται, που απογοητεύεται, που ελπίζει; Είναι εκείνη που δεν κατακρίνει τη μοιχεία αφού θαρρεί πως είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο; Είναι εκείνο το τρυφερό πλάσμα που αγαπάει και αγκαλιάζει τη νιότη, τα λουλούδια τη μουσική, το τραγούδι; Είναι η Μόλλυ που μονολογεί κι ανυψώνει την καθημερινότητά της στο επίπεδο της ποίησης, που λέει Ναι στη ζωή, στην ομορφιά και στον έρωτα;....

Συντελεστές
Παίζει : Μαρίνα Σπανάκη
Σκηνογραφία-Μακιγιάζ : Εμ. Σπανάκης
Μουσική σύνθεση : Σωτήρης Αλεξάκης
Κοστούμια : Ντεσισλάβα Τοπάλοβα
Βοηθός σκηνοθέτη-Φωτισμοί-Τεχνικός Σκηνής : Κωνσταντίνος Ζαϊμάκης
Αφίσα-Πρόγραμμα : Δημήτρης Παναγιωτάκης
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην αφίσα και το πρόγραμμα της παράστασης είναι έργο της ζωγράφου Βαβλίτου Κατερίνας από τη σειρά των έργων της "Ιχνηλασίες ψυχής".


ΛΑΣΣΥ

του Ανδρέα Φλουράκη


Πρεμιέρα 21 Φεβρουαρίου 2015
Σάββατο και Κυριακή στις 21.00


-Παραδώσου!
-Ποιοί είστε;
-Είμαστε η κυβέρνηση, η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις, οι δάσκαλοί σου, οι γονείς σου, είμαστε η παγκόσμια τάξη πραγμάτων και ξέρουμε τα πάντα για σένα!
-Δεν παραδίνομαι σε κανέναν!

Μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις στο θέατρο Επί Κολωνώ, η Λάσσυ έρχεται στο ΜΠΙΠ. Βία, χιούμορ και μουσική από τα 80s σε μια παράσταση για τη συνθηκολόγηση, για τους αντίπαλους κοινωνικούς ρόλους και την παντοδυναμία ενός συστήματος που γνωρίζει τα πάντα για σένα, ενός συστήματος που δεν μπορείς πλέον να αντιληφθείς τα όριά του.

Στη Λάσσυ οι πρωταγωνιστές είναι δύο. Ο ένας ζητά από τον άλλον να παραδοθεί λέγοντας κι ένα τραγούδι... ο άλλος αρνείται, αντιστέκεται. Εκφοβισμός, απειλές, χιούμορ και κινήσεις στρατηγικής σε ένα συνεχές και μάταιο παιχνίδι εξουσίας με πολλές εναλλαγές και λεπτές ισορροπίες μεταξύ του γελοίου και του τραγικού.

Τουλάχιστον μετά από όλα αυτά κάποιος έχει μια Λάσσυ που τον περιμένει να γυρίσει σπίτι κουνώντας με αγάπη την ουρά της...

Συντελεστές
Θεατρικό έργο: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χριστοφή
Σκηνικά/Φώτα: ΝΟΜΑΔΑ
Φωτογραφίες: Νικόλας Λαφαζάνος

Παίζουν
Ηλίας Βαλάσης, Χριστίνα Χριστοφή